Projektantske storitve

Energetska izkaznica | Gradbena dokumentacija

Prodajate celotno stavbo, stanovanje ali oddajate del stavbe v najem za več kot eno leto?

Potem lahko za Vas  pripravimo energetsko izkaznico.

Lastnik stavbe ali njenega posameznega dela mora pri njeni prodaji ali oddaji v najem kupcu oziroma najemniku najpozneje pred sklenitvijo pogodbe predložiti veljavno energetsko izkaznico stavbe ali njenega posameznega dela. Energetsko izkaznico je potrebno pridobiti tudi za vse nove stavbe in za vse javne stavbe s površino večjo od 500 m2 (od 9. julija 2015 bo ta površina 250 m2).

Energetska izkaznica stavbe je listina s podatki o energijski učinkovitosti stavbe in s priporočili za povečanje energijske učinkovitosti.
Energetsko izkaznico je pri nas uvedel Energetski zakon iz leta 2006 (Zakon o spremembah in dopolnitvah energetskega zakona (EZ-B) (Ur.l. RS št. 118/2006) ter nadalje v letu 2012 novela EZ-E (Ur.l. RS št. 10/2012).
Ker je  strošek za energijo v stavbi relativno velik kot tudi potrebna investicija, če bi želeli stavbo prenoviti, je energetska izkaznica koristen podatek pri odločanju o nakupu ali najemu stavbe/stanovanja.

Energetska izkaznica je namenjena predvsem kupcem, da se lahko še pred nakupom stavbe seznanijo z njeno energijsko učinkovitostjo, kot tudi z možnimi ukrepi za povečanje energijske učinkovitosti. Prav tako je energetska izkaznica namenjena  najemojemalcem, da imajo informacijo o energetski učinkovitosti stavbe (ali stanovanja).

Za kupce nepremičnin

Nakup nepremičnine je dolgoročna odločitev, ki bo imela neposredne posledice na vašo kvaliteto bivanja. Zahtevajte od prodajalca, naj vam predloži energetsko izkaznico stavbe, iz katere je razvidna energetska učinkovitost stavbe in s tem povezani stroški bivanja v tej stavbi. Na izkaznici so tudi navedeni nasveti kako še povečati učinkovitost stavbe. Strošek izdelave izkaznice za prodajalca je le okrog 0,1 % kupnine za stavbo, ki jo boste vi plačali prodajalcu. Ne pustite se zavesti, informirajte se! 

Za prodajalce nepremičnin

Energetska izkaznica ni samo zakonska obveznost pri prodaji ali oddaji stavbe, pač pa predvsem dokazilo, ki vam omogoča, da boste hitreje in lažje prodali (ali oddali) svojo nepremičnino.

Pridobi ponudbo

Enostavno naročite informativno povpraševanje za geodetske storitve in prejmite ponudbo kar preko spleta!